El passat dimecres 18 de novembre de 2020 es va celebrar la tercera i última sessió del Cicle de Jornades de la Plataforma d’Innovació EbreBiosfera, la “XXIII Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre: Despoblament territorial. Realitats i possibilitats de mitigació”.
La jornada, organitzada per la Facultat d’Economia i Empresa, el Departament d’Economia, la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) i el Campus Terres de l’Ebre de la URV, es va estructurar en una primera part de conferències i una segona d’experiències.
El primer bloc va començar amb la conferència “La demografia del despoblament a Catalunya: Inèrcies del passat i perspectives de futur” a càrrec del Dr. Albert Esteve, director del Centre d’Estudis Demogràfics (CED), que va mostrar les dades d’evolució demogràfica de Catalunya i la tendència en els propers anys. Després va continuar el Dr. Ignasi Aldomà, professor de la Universitat de Lleida i coordinador del Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya, amb la conferència “Entorn al despoblament rural i les seves alternatives” on va parlar sobre l’origen i el què representa el despoblament i les alternatives que es plantegen davant d’aquesta situació.
El segon bloc de la trobada va ser una taula rodona d’experiències on van intervenir representants de tres entitats que d’alguna manera estan contribuint a mitigar el despoblament. Primer, la Sra. Begoña Garcia del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques va explicar els projectes Odisseu i Cowocat Rural que treballen els reptes de despoblació, pèrdua de talent i falta de competitivitat empresarial. Després, el Sr. Manel Vinyals de l’empresa Controlpack Systems va compartir la proposta de creació de talent que fa la seva empresa, centrada en contractar personal jove del territori i en valorar més l’actitud que l’aptitud. Per últim, el Sr. Manuel Zarza de la cooperativa Learn it! Education Trainers, va explicar els orígens d’aquesta cooperativa de serveis educatius i com aquesta contribueix a la creació, atracció i retenció de talent al territori.
La sessió es va celebrar en format virtual a través de la plataforma MS Teams i es van connectar més de 80 persones, entre les quals hi havia diversos representants de l’administració pública, professors, estudiants, representants d’empreses i altres professionals independents, etc.
Podeu trobar les presentacions del Dr. Albert Esteve i el Dr. Ignasi Aldomà a la web de la CELiR.
Web: Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR).
Premsa i xarxes socials: URVACTIV@, @CATEDRAECOCTE, @campusebreURV, @campusebreurv, Més Digital, Ebredigital.cat, etc.